Skip to main content

Ενδοσκοπική Τοποθέτηση Διαδερμικής Γαστροστομίας -PEG TUBE στο σκύλο και τη γάτα

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ-PEG TUBE?

Η ενδοσκοπική τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που έχει σαν σκοπό τη επαρκή σίτιση ασθενών ζώων που πάσχουν από χρόνια καχεξιογόνα νοσήματα πχ νεοπλασματικές διεργασίες ή από νοσήματα που δεν επιτρέπουν την σίτιση από το στόμα για κάποιο χρονικό διάστημα πχ νοσήματα του οισοφάγου, ασθενείς με δυσφαγία.

Οι καθετήρες διαδερμικής γαστροστομίας τοποθετούνται άπαξ και μπορούν να υποστηρίξουν τη σίτιση των χρόνια πάσχοντων ζώων για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών, αν οι κηδεμόνες τηρούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και καθαριότητας. Οι κηδεμόνες των ζώων, λαμβάνουν σαφείς γραπτές οδηγίες για τη φροντίδα της γαστροστομίας, του δέρματος γύρω από τον καθετήρα καθώς και λεπτομερείς οδηγίες για τα γεύματα (ποσότητα, σύσταση, μεσοδιαστήματα, απαιτούμενη ποσότητα νερού) ανάλογα με το είδος της πάθησης, το μέγεθος και το είδος του ασθενούς ζώου.

Δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με μη ελεγχόμενους/ακατάσχετους εμέτους, σε ασθενείς με ασκίτη (συλλογή υγρού στην κοιλιά) και σε ζώα άνω των 35-35 κιλών. Στις μεγαλόσωμες φυλές υπάρχει μια τάση μετανάστευσης του καθετήρα γαστροστομίας από το στομάχι στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαρροής της τροφής στο χώρο της κοιλίας και αυξημένος κίνδυνος περιτονίτιδας. Στις περιπτώσεις αυτές, αν κριθεί απαραίτητη η διαδερμική γαστροστομία, είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί χειρουργικά.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ-PEG TUBE ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ?

Η τοποθέτηση του PEG tube γίνεται με τη χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου και ένα εύρος επιλογής καθετήρων από 16-24 French, με άκρο σε σχήμα μανιταριού (mushroom type), θόλου (dome) ή bumper.

H διαδικάσία γίνεται υπό γενική αναισθησία με διασωλήνωση, με το ασθενές ζώο σε δεξιά πλάγια κατάκλιση ώστε ο θόλος του στομάχου να βρίσκεται ψηλά σε άμεση επαφή με το αριστερό κοιλιακό τοίχωμα. Κουρεύεται το τρίχωμα σε μεγάλη έκταση ως το ύψος της τελευταίας πλευράς. Διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.

Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου