Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΕΠΠΙΘΗΛΙΟΥ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ?
Πρόκειται για μια πρωτογενή κακοήθη νεοπλασία που προσβάλλει το μεταβατικό επιθήλιο των πλακωδών επιθηλιακών κυττάρων της ουροδόχου κύστης και αποτελεί την πιο συχνή νεοπλασία της ουροδόχου κύστης στο σκύλο, ενώ είναι σπάνια στη γάτα.
- 75-90% των νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστης είναι ουροθηλιακά καρκινώματα (ΤCC)
- H συχνότητα εμφάνισης των ΤCC στο σκύλο αυξήθηκε > 600 % μεταξύ του 1975 ως το 1995.
- Εξαιρετικά διεισδυτικός τύπος νεοπλάσματος
- Στο σκύλο εμφανίζεται στο τρίγωνο της ουροδόχου κύστης (90% των περιπτώσεων), σε αντίθεση με τη γάτα (15%), ενώ μπορεί να προκαλέσει έμφραξη των ουρητήρων, υδρονέφρωση και νεφρική ανεπάρκεια.
- Αργές μεταστάσεις (επιχώρια λεμφογάγγλια, πνεύμονες, ήπαρ, οστά λεκάνης, οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Πρώιμη διάγνωση, δυστυχώς, παρατηρείται μόνο στο 2% των ασθενών με 15-20% των περιστατικών να παρουσιάζουν ήδη μεταστάσεις τη στιγμή της διάγνωσης.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΥΡΟΘΗΛΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ?
- Σκύλοι μεγάλης ηλικίας (μέσος όρος εμφάνισης 11 έτη)
- Φύλο: τα θηλυκά ζώα εμφανίζουν διπλάσσια σχεδόν συχνότητα εμφάνισης (1,7 : 1).
- Φυλή
- Scottish Terriers: έχουν 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν TCC σε σχέση με τους ημίαιμους σκύλους. Η πρόσληψη λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης TCC στα Scottish Terriers.
- West Highland White Terriers
- Airedale Terriers
- Beagle
- Dachshund
- Shetland Sheepdog
- Collie
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Πολλοί σκύλοι με ΤCC έχουν λάβει επαναλαμβανόμενη αντιμικροβιακή αγωγή για ουρολοίμωξη πριν την τελική ορθή διάγνωση.
- Έκθεση σε παλαιότερου τύπου εξωπαρασιτοκτόνα, χημικά του γκαζόν
- Παχυσαρκία
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ/ΓΑΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ?
- Δυσουρία
- Αιματουρία
- Πολλακιουρία (αυξημένη συχνότητα ούρησης)
- Στραγγουρία
- Ακράτεια ούρων
- Χωλότητα: μερικοί σκύλοι κουτσαίνουν κατά την προσκόμιση και αυτό μπορεί να αποδοθεί είτε σε μεταστάσεις στα οστά, είτε σε υπερτροφική οστεοπάθεια από μετάσταση στους πνεύμονες.
- Αναπνευστική δυσχέρεια λόγω μετάστασης στους πνεύμονες
- Λήθαργος
- Απώλεια σωματικού βάρους
- Ο καρκίνος προκαλεί διαταραχές της ούρησης και κατακράτηση ούρου, που οδηγούν σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η λοίμωξη/φλεγμονή μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση του καρκίνου και σε μείωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπευτικής αγωγής
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Με βάση τη συμπτωματολογία ή τον απεικονιστικό έλεγχο, ο καρκίνος μεταβατικού επιθηλίου της ουροδόχου κύστης θα πρέπει να διαφοροποιείται από:
- Το βοτρυοειδές ραβδομυοσάρκωμα σε νεαρούς ενήλικους σκύλους με μάζες της ουροδόχου κύστης, ιδιαίτερα αν οι μάζες εμφανίζονται ως σταφυλοειδείς κατά τον απεικονιστικό έλεγχο.
- Χρόνια Κυστίτιδα ή πολυποειδή κυστίτιδα
- Άλλα νεοπλάσματα ουροδόχου/ουρήθρας (ινώματα, θηλώματα, λειομυώματα, λέμφωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, λειομυοσάρκωμα)
- Εωσινοφιλικό κοκκίωμα
- Υπερπλαστική κοκκιωματώδη ουρηθρίτιδα
- Προστατίτιδα
- Καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
- Ουρολιθίαση
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΘΗΛΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ?
- Μικροσκοπική εξέταση του ιζήματος του ούρου
- σε υποψία ουροθηλικού καρκινώματος θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη ούρου με κυστεοκέντηση. Το TCC είναι αποπτωτικός καρκίνος με αποτέλεσμα νεοπλασματικά κύτταρα να μπορούν να διασπαρούν μέσω της βελόνης ακόμη και στο δέρμα
- Ανισοκυττάρωση, ανισοκαρύωση, κύτταρα με διπλό πυρήνα, μιτώσεις, συναθροίσεις άτυπων επιθηλιακών κυττάρων είναι ενδεικτικά της ύπαρξης TCC
- Καλλιέργεια ούρου πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, γιατί οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή δευτερογενή επιπλοκή.
- Ακτινολογικός και υπερηχοτομογραφικός έλεγχος, αξονική τομογραφία
- Στις απλές πλάγιες ακτινογραφίες δεν μπορεί συνήθως να τεθεί η διάγνωση, παρά μόνο των μεταστατικών εστιών στους σπονδύλους
- Η υπερηχοτομογραφική εξέταση άνω και κάτω κοιλίας που είναι και η ευρύτερα διαδεδομένη μέθοδος στην κλινική πράξη, μπορεί να καθορίσει το σημείο της μάζας μέσα στην ουροδόχο κύστη, να εκτιμήσει την εικόνα των νεφρών και των ουρητήρων (έμφραξη ουρητήρων από διηθητικό νεοπλασματικό ιστό, υδρονέφρωση), να διαπιστώσει μεταστατικές εστίες σε ήπαρ, σπλήνα, ενδοκοιλικούς λεμφαδένες.
- Κυστεογραφία με χρήση σκιαγραφικού μέσου
- Ενδοφλέβια απεκκριτική ουρογραφία
- Τραυματικός καθετηριασμός
- Με τον τρόπο αυτό λαμβάνονται μικρά ιστοτεμάχια, που χρησιμεύουν μόνο για
κυτταρολογική εξέταση. Η μέθοδος αυτή έχει 80% της ακρίβειας στη διάγνωση σε σύγκριση τις χειρουργικές βιοψίες.
- Με τον τρόπο αυτό λαμβάνονται μικρά ιστοτεμάχια, που χρησιμεύουν μόνο για
- Διαδερμική FNA λήψη κυτταρολογικού υλικού, κατευθυνόμενη μέσω υπερήχου, από τις νεοπλασματικές αλλοιώσεις (εύκολη, γρήγορη, διαγνωστική, ελάχιστα επεμβατική,κίνδυνος μεταφοράς νεοπλασματικών κυττάρων στο κοιλιακό τοίχωμα)
- Κυστεοσκόπηση: επιτρέπει την άμεση επισκόπηση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, τη λήψη βιοψιών για ιστοπαθολογική εξέταση. Οι νεοπλασματικές διηθήσεις εμφανίζονται ως θηλοειδείς προσεκβολές μέσα στην ουροδόχο κύστη, ως αλλοιώσεις που μοιάζουν με αποπλατυσμένες πλάκες πάνω στο βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης ή σαν μεμονωμένες διηθητικές αλλοιώσεις (στο 90% των περιστατικών με TCC). Παρατηρείται συνήθως και διήθηση της ουρήθρας, του προστάτη και των ουρητήρων με νεοπλασματικές αλλοιώσεις.
- Κυστεοτομή: επεμβατική διεργασία, κίνδυνος μεταφοράς νεοπλασματικών κυττάρων ενδοπεριτοναικά.
- ΒLADDER TUMOR ANTIGEN TEST – BTA ΣΤΑ ΟΥΡΑ
- Ανιχνεύει στο ούρο γλυκοπρωτείνες, που σχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
- Πολλά εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς σκύλους με πρωτεινουρία, πυουρία, γλυκοζουρία.
- Χαμηλή ειδικότητα <35% : δεν μπορεί να διαχωρίσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από μη νεοπλασματικά νοσήματα του ουροποιητικού
- Υψηλή ευαισθησία 90% -Χρησιμεύει κυρίως σε υγιή ζώα, φυλών υψηλού κινδύνου.
- ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗ ΟΥΡΟΥ
- Η δραστηριότητα της τελομεράσης έχει διαπιστωθεί σε σε ουροθηλιακά κύτταρα σε περίπτωση καρκινώματος, χωρίς να εντοπίζεται στο ουροθήλιο υγιών ανθρώπων.
- BASIC FIBROBLASTIC GROWTH FACTOR (bFGF) URINE MARKER
- Το bFGF είναι ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο που συμμετέχει στην ανάπτυξη των νεοπλασματικών όγκων. Ανιχνεύεται στο ούρο ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ουροποιητικού.
- Οι σκύλοι με καρκίνο της ουροδόχου κύστης έχουν πολύ υψηλότερη συγκέντρωση bFGF σε σύγκριση με τους υγιείς σκύλους ή τους σκύλους που έχουν ουρολοίμωξη.
- ΒRAF MUTATION TEST
- Με τη διαδικασία droplet digital PCR, ανιχνεύεται το ΒRAF variant V595E, σε ίζημα ούρου, κυτταρολογικά επιχρίσματα ή ιστοτεμάχια ουροδόχου κύστης.
- Αν είναι θετικό, 80% πιθανότητα να πρόκειται για TCC
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ?
Συνήθως τη στιγμή της διάγνωσης, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πλέον πολύ προχωρημένος. Το προσδόκιμο επιβίωσης χωρίς κανένα θεραπευτικό μέτρο είναι περίπου 3 μήνες.
- ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
- Αν το TCC εντοπίζεται στον πόλο ή στο σώμα της ουροδόχου κύστης η μερική κυστεοτομή θα μπορούσε να βοηθήσει. Η μερική εκτομή της ουροδόχου κύστης από μόνη της χαρίζει ένα προσδόκιμο ζωής περίπου 4 μηνών.
- Εαν όμως η διηθητικές αλλοιώσεις εντοπίζονται στο τρίγωνο της ουροδόχου κύστης, τότε η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί διαδικασία εκλογής.
- Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συνδυαστική χημειοθεραπεία. Στον σκύλο είναι προβληματική η ανακατασκευή της κύστης και μεγάλος κίνδυνος διασποράς του νεοπλάσματος.
- ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Το ουροθηλιακό καρκίνωμα έχει φτωχή ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία
Ι. Μιτοξανδρόνη με μελοξικάμη/πιροξικάμη - Η πιο αποτελεσματική (75% ανταπόκριση), καλύτερη ποιότητα ζωής
- Μιτοξανδρόνη κάθε 3εβδ Χ 4-6 φορές
- Μελοξικάμη/πιροξικάμη στη συνιστώμενη δόση /ημέρα ή 48ωρο(πιροξικάμη)
- Παρενέργειες μιτοξανδρόνης: πεπτικά συμπτώματα, μυελοκαταστολή
- Mέση διάρκεια ζωής 9-10 μήνες
ΙΙ . Καρβοπλατίνης με μελοξικάμη - Παρενέργειες καρβοπλατίνης : πεπτικά συμπτώματα, μυελοκαταστολή
ΙΙΙ. Βινβλαστίνη με πιροξικάμη - Βινβλαστίνη κάθε 2 εβδ
- Πιροξικάμη κάθε 48 ώρες
- Μέση διάρκεια ζωής 1- 1,5 χρόνος
ΙV. Μετρονομική θεραπεία με χλωραμβουκίλη
- Το ουροθηλιακό καρκίνωμα έχει φτωχή ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία
- ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Πιθανή πρόκληση ρήξης του παχέος εντέρου
- Οι θεραπευτικές δόσεις μειώνουν την ποιότητα ζωής και οι παρενέργειες συμπεριλαμβάνουν την εμφάνιση πολλακιουρίας, ακράτειας ούρων, κυστίτιδας, στραγγουρίας και μη αναστρέψιμης ίνωσης της ουροδόχου κύστης.
- Η ακτινοθεραπεία παρέχει μόνο επιχώριο θεραπευτικό αποτέλεσμα στην ουροδόχο κύστη, χωρίς να επηρρεάζεται η εξέλιξη των μεταστατικών αλλοιώσεων.
- Απαιτούνται σε καθημερινή βάση συνεδρίες για 15-18 φορές.
- ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (PDT)
- Χρησιμοποιείται ένας φωτοευαίσθητος παράγοντας που παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση και εντόπιση στον νεοπλασματικό ιστό
- Δέσμη φωτός κατάλληλου μήκους κύματος κατευθύνεται στο νεοπλασματικό όγκο μέσω φωτεινής πηγής laser
- Τα νεοπλασματικά κύτταρα υφίστανται νέκρωση και απόπτωση μέσω του PDT
- Δυστυχώς οι φωτοευαίσθητοι παράγοντες απορροφούνται συσταιμικά, παρά την επιλεκτική εντόπισή τους στον νεοπλασματικό ιστό, με αποτέλεσμα να προκαλείται ταυτόχρονη βλάβη και σε υγιή ιστό.
- Νεότερες έρευνες εστιάζουν στο να προκαλέσουν τα νεοπλασματικά κύτταρα να παράξουν ενδοκυτταρικό φωτοευαίσθητο παράγοντα, ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του περιβάλλοντος υγιούς ιστού.
- ΚΑΛΣΙΤΡΙΟΛΗ
- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΜΦΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΙΣΤΟ
Α) Προσωρινός καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης
Β) Τοποθέτηση μόνιμου καθετήρα κυστεοστομίας
Γ) Ενδοσκοπική τοποθέτηση stent ουρήθρας
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STENT ΟΥΡΗΘΡΑΣ?
- To stent ουρήθρας είναι ένας αυτοεκπτυσσόμενος μεταλλικός σωλήνας που κρατάει τον αυλό της ουρήθρας ανοικτό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ροή του ούρου και η κένωση της ουροδόχου κύστης.
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ STENT ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ?
- Το stent ουρήθρας μπορεί να βοηθήσει στη διάνοιξη του αυλού της ουρήθρας σε περιπτώσεις που υπάρχει παρεμπόδιση της ροής του ούρου λόγω νεοπλασίας, καλοήθους υπερπλαστικής ουρηθρίτιδας από χρόνιες ουρολοιμώξεις ή ουρόλιθους, στενώσεων της ουρήθρας ή αντανακλαστικής δυσενέργειας μη ανταποκρινόμενης στη φαρμακευτική αγωγή.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ STENT ΟΥΡΗΘΡΑΣ στον αρσενικό σκύλο/γάτα?
- To stent τοποθετείται υπό ενδοσκοπικό έλεγχο και ταυτόχρονη διενέργεια ακτινοσκόπησης (διαδοχικά ακτινογραφήματα με real time κίνηση).
- Η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές και είναι σύντομη σε διάρκεια.
- Tοποθετείται ένας marker 4-F καθετήρας αγγειογραφίας μέσα σε έναν καθετήρα τύπου Foley, που έχει προωθηθεί στο κατιόν κόλον μέσω του απευθυσμένου. Ο marker καθετήρας χρησιμοποιείται ώστε να γίνει ορθή εκτίμηση της ακτινογραφικής μεγέθυνσης.
- Ένας υδροφιλικός συρμάτινος, υπό γωνίωση οδηγός ( 0,035-in) τοποθετείται διουρηθρικά και προωθείται στην ουροδόχο κύστη.
- Ένα sheath (θήκη) 4F Berenstein catheter (αρσενικά ζώα) ή 7F vascular sheath and dilator (θηλυκά ζώα) τοποθετείται πάνω από τον συρμάτινο οδηγό και σταθεροποιείται στα αρσενικά ζώα στο πέος με ένα μονήρες nylon ράμμα.
- Παλλίνδρομη ουροκυστεογραφία πραγματοποιείται με έγχυση σκιαγραφικού μέσου μέσω του καθετήρα, ώστε να εντοπιστεί το σημείο στένωσης της ουρήθρας. Γίνεται μέτρηση του μήκους της στένωσης και της φυσιολογικής διαμέτρου της ουρήθρας ώστε να γίνει η επιλογή του stent.
- To μήκος του stent πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 mm μεγαλύτερο σε μήκος από το μήκος της στένωσης σε κάθε πλευρά της στένωσης και να έχει διάμετρο 10-20% μεγαλύτερη από τη φυσιολογική διάμετρο της ουρήθρας.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ STENT ΟΥΡΗΘΡΑΣ?
- 25% των ασθενών μπορεί να εμφανίζουν ακράτεια ούρου
- 75% θα έχουν καθόλου ή ελάχιστη ακράτεια ούρου
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Διήθηση του stent από νεοπλασματικό ή υπερπλαστικό ιστό και επανεμφάνιση της στένωσης
- Μετανάστευση του stent
- Ατονία ουροδόχου κύστης λόγω δυσλειτουργίας του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ STENT?
- Εαν πρόκειται για καλοήθη στένωση της ουρήθρας λόγω υπερπλαστικής ουρηθρίτιδας ή αντανακλαστικής δυσενέργειας η πρόγνωση και η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετική
- Αν η στένωση είναι νεοπλασματικής φύσεως, ο μέσος όρος επιβίωσης είναι 9 μήνες-1 ½ χρόνο μετά από συνδυασμό χημειοθεραπείας και τοποθέτησης του stent.
Δ.) ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΠΡΩΙΜΩΝ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΟΔΙΚΟΥ LASER
- Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα στον άνθρωπο για την παρακολούθηση των αλλοιώσεων του καρκινώματος του μεταβατικού επιθηλίου της ουροδόχου κύστης, που επιτάσσουν επαναλαμβανόμενες κυστεοσκοπήσεις κάθε 6 μήνες.
- Η χρήση του laser για την ενδοσκοπική αφαίρεση των πρώιμων μονήρων ή πολλαπλών νεοπλασματικών αλλοιώσεων στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα, είναι επιτυχής, μη χρονοβόρα και χωρίς επιπλοκές.
- Σε μεγαλύτερες νεοπλασματικές μάζες η εκτομή γίνεται με τη χρήση διπολικής διαθερμίας, βρόγχου πολυπεκτομής ή με τη χρήση διοδικού laser στη βάση του νεοπλασματικού όγκου. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σημαντική η τοποθέτηση του ασθενούς ζώου κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής παρέμβασης. Ο ασθενής τοποθετείται στη θέση εκείνη, στην οποία το σημείο πρόσφυσης της νεοπλασματικής μάζας να βρίσκεται στην κορυφή της ουροδόχου κύστης και η μάζα να κρέμεται από το τοίχωμα με φορά προς τα κάτω (προς την κοιλότητα της ουροδόχου κύστης).
- Σε περίπτωση που οι νεοπλασματικές μάζες είναι μεγάλες για να εξαχθούν μέσω της ουρήθρας, τότε είναι απαραίτητο να διενεργηθεί λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κυστεοσκόπηση.
- Η εκτομή του νεοπλασματικού ιστού σε μεγάλη έκταση της ουρήθρας μέσω laser, μπορεί να αφήσει μεγάλη ποσότητα νεκρωτικού ιστού και να οδηγήσει σε δημιουργία στένωσης.
Ραντεβού
Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου