Skip to main content

Διάνοιξη Ρινοφαρυγγικής Στένωσης στη Γάτα με την χρήση Μπαλονιών Διαστολής ή Τοποθέτηση Ρινοφαρυγγικού STENT στο σκύλο και τη γάτα

Η στένωση του ρινοφάρυγγα παρατηρείται συχνότερα στις γάτες σε σχέση με τους σκύλους. Μπορεί να είναι συγγενής όπως η ατρησία ρινικών χοανών ή επίκτητη, αποδιδόμενη δευτερογενώς σε χρόνια φλεγμονώδη εξεργασία:

  • Χρόνιος έμετος ή αναγωγή με συνοδή προσβολή του ρινοφάρυγγα από γαστρικό οξύ
  • Χρόνια ρινίτιδα από ιογενή νοσήματα, Mycoplasma spp, Cryptococcus neoformans στη γάτα
  • Χωροκατακτητικές αλλοιώσεις πχ μάζες στο ρινοφάρυγγα
  • Χειρουργικές παρεμβάσεις στον ρινοφάρυγγα

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ Η ΓΑΤΑ ΜΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΩΣΗ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΑ?

  • Θορυβώδη αναπνοή
  • Βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα
  • Δυσφαγία,δυσκαταποσία
  • Απώλεια σωματικού βάρους
  • Επισοδειακή δύσπνοια, κυάνωση, στοματική αναπνοή (αναπνοή με ανοικτό το στόμα)

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΑ Η ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ?

A. Η διάνοιξη της στένωσης γίνεται με τη βοήθεια άκαμπτου ενδοσκοπίου με κλίση 30 μοιρών, διάμετρο 2,7 mm και μήκος 18cm, μέσα σε θήκη κυστεοσκόπησης, με τη χρήση αντλίας νερού για το flashing των ρινικών κογχών.

  • Οταν υπάρχει ορατός αυλός στη στένωση, προωθείται μια λαβίδα βιοψίας 5 Fr στον δακτύλιο της στένωσης μέσα από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου ή ένας συρμάτινος οδηγός και ακολουθεί το ενδοσκόπιο που διαθέτει μεγαλύτερη εξωτερική διάμετρο, ώστε να επιτευχθεί η λύση της στένωσης. Με τον ίδιο τρόπο μέσα από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου μπορούν να προωθηθούν καθετήρες πχ 5 Fr τύπου Foley ή μπαλονάκια διαστολής, για τη διαστολή.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει ατρησία δηλαδή δεν υφίσταται ορατό άνοιγμα του στενωτικού δακτυλίου, τότε ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη λαβίδα βιοψίας, αλλά απαιτείται να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση ώστε να ακολουθήσει η διάτρηση του συμπαγούς διαφραγματικού ιστού. Εναλλακτικά, διενεργείται τομή στο ινώδες αυτό διάφραγμα με τη χρήση διοδικού laser.

B. H διάνοιξη της στένωσης γίνεται με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου που περνάει μέσα από τη στοματική κοιλότητα και αναστρέφεται κατά 180 μοίρες πάνω από τη μαλακή υπερώα, μέσα στο ρινοφάρυγγα. Ένας συρμάτινος οδηγός (Cook Fixed Core Wire Guide Straight 0.35″ diameter, 160 cm length – CRE Wire guided 15 mm/16.5 mm/18 mm) τοποθετείται είτε:

  • Μέσα από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου, διαπερνώντας τη δίοδο της στένωσης υπό ενδοσκοπικό έλεγχο με το ενδοσκόπιο σε θέση κλίσης 180 μοιρών να κοιτά τις ρινικές χοάνες. Ο συρμάτινος οδηγός προωθείται με φορά από τις ρινικές χοάνες προς τις ρινικές κόγχες και συλλαμβάνεται το άκρο του όταν εμφανιστεί στα ρουθούνια.
  • Ορθόδρομα μέσα από τα ρουθούνια ο συρμάτινος οδηγός προωθείται προς τα πίσω στο ρινοφάρυγγα και το ελεύθερο άκρο του συλλαμβάνεται με μια λαβίδα και σύρεται μέσα από τη στοματική κοιλότητα έξω από το στόμα.
  • Στη συνέχεια ένα μπαλονάκι διαστολής (Boston Scientific Alliance II Integrated Inflation/Litho Device and Single-Use Syringe/Gauge Assembly with CRE Balloon Dilators) περνάει πάνω στον συρμάτινο οδηγό, μέσα από τα ρουθούνια και την κάτω ρινική κόγχη στον ρινοφάρυγγα, όπου και γίνεται η διαστολή της στένωσης.

Τα μπαλονάκια διαστολής που χρησιμοποιούνται συνήθως έχουν διάμετρο 8-12 mm. Διενεργούνται επαναληπτικές συνεδρίες διάνοιξης.

TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ STENTs ΤΟΥ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ?

Tέλος η λύση της στένωσης και η μόνιμη διάνοιξη του ρινοφάρυγγα μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ρινοφαρυγγικών stents

  • Στις γάτες η διάμετρος των stents που χρησιμοποιούνται είναι 8 mm (7-10 m) και μήκος 20 mm (16-34 mm). Στο σκύλο η μέση διάμετρος είναι 10 (7-16mm) και μήκος 30 mm (20-40mm). Mitomycin C και triamcinolone χρησιμοποιούνται υπό μορφή τοπικής έγχυσης, προκειμένου να αποτραπεί ο επανασχηματισμός του ινώδους δακτυλίου, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ότ τα φάρμακα αυτά αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης.
  • Το 68% των ασθενών στους οποίους έγινε τοποθέτηση stent (με επικάλλυψη ή χωρίς) εμφάνισαν επιπλοκές (ανάπτυξη ιστού μέσα από το stent, χρόνια φλεγμονή, κάμψη του stent, καταστροφή/σπάσιμο του stent, στοματορινικό συριγγιο, επίταση των κινήσεων κατάποσης, μετανάστευση του stent)
Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου