Skip to main content

Τοποθέτηση Ενδοσπροσθέτων στον Οισοφάγο για την εξασφάλιση της βατότητας του αυλού -STENT Οισοφάγου στο σκύλο και τη γάτα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ STENTS?

Τα stents είναι μικροί αυτοδιατεινόμενοι σωλήνες από μεταλλικό, πλαστικό ή βιοδιασπώμενο πλέγμα πολυδιοξανόνης (βιοδιασπώμενο πολυμερές) διαφόρου μήκους και διαμέτρου που διατείνονται κατά τη τοποθέτηση τους στον αυλό του οισοφάγου και τον διατηρούν ανοικτό.

ΠΟΤΕ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ STENTS ΣΤΟΝ ΟΙΣΟΦΑΓΟ?

Τοποθετούμε stent όταν στον οισοφάγο υπάρχει αδυναμία προώθησης του περιεχομένου, λόγω στένωσης του αυλού από καλοήθη ή κακοήθη πάθηση και σε περίπτωση που οι προσπάθειες λύσης της στένωσης με τα μπαλονάκια διαστολής, μετά από επανειλλημένες συνεδρίες είναι ανεπιτυχής.

Ο σκοπός του stenting σε αποφράξεις του οισοφάγου που προκαλούνται από όγκους είναι καθαρά ανακουφιστικός/παρηγορητικός, που σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται για να υφαιθούν τα συμπτώματα ή ο πόνος που προκαλούνται από την απόφραξη. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την επέμβαση και έτσι ο ασθενής είναι σε θέση να τραφεί ξανά από το στόμα.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΩΝ STENTS?

Στον άνθρωπο, στην περιοχή του οισοφάγου η τοποθέτηση stent σε κακοήθη δυσφαγία λόγω στένωσης ή/και τρaχείο-οισοφαγικού συριγγίου, παρά το υψηλό επίπεδο τεχνικής και κλινικής επιτυχίας, παρου-σιάζει επιπλοκές στο 26-52% των περιπτώσεων. Μία στις 6 περιπτώσεις θα χρειαστεί τοποθέτηση και δεύτερης ενδοπροθέσης.

Στον σκύλο οι πιθανές επιπλοκές μετά την τοποθέτηση είναι:

  • Η μετανάστευση του stent, δηλαδή να μετατοπιστεί σε άλλο σημείο του σώματος.
  • Επαναστένωση του οισοφάγου λόγω νεοπλασματικής διήθησης (επέκτασης του όγκου) δια του πλέγματος.
  • Stents στην οισοφαγο-γαστρική συμβολή, αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Ναυτία, πτυαλισμός, σιαλλόρροια, αναγωγές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟΥ STENT?

H ενδοσκοπική τοποθέτηση του οισοφαγικού stent γίνεται με τη χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου, ακτινοσκοπίου, ειδικών οδηγών σήμανσης και μπαλονιών διαστολής. Η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία, με τον ασθενή σε πλάγια ή στερνική κατάκλιση πάνω στο τραπέζι ακτινοσκόπησης. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και εμπειρία του ενδοσκόπου.

  1. Αρχικά υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, προωθείται ένας καθετήρας σήμανσης (5fr Marker Diagnostic Catheter) πάνω από έναν συρμάτινο οδηγό με γωνίωση (Weasel Wire 260 cm angled), ώστε να γίνει ακτινολογική εκτίμηση και μέτρηση της διαμέτρου του φυσιολογικού οισοφάγου και του μήκους της στένωσης.
  2. Γίνεται διάνοιξη της στένωσης με τη χρήση μπαλονιών διαστολής
  3. Η επιλογή της διαμέτρου του stent είναι συνήθως 10-20 % μεγαλύτερη από τη διάμετρο του φυσιολογικού οισοφάγου
  4. Γίνεται προώθηση του stent πάνω σε έναν συρμάτινο οδηγό, πλαγίως του ενδοσκοπίου και μέσα από τη στένωση, ως το οπίσθιο τμήμα της στένωσης.
  5. Γίνεται διάνοιξη του stent αρχικά στο 60% της διαμέτρου του, ώστε να διασφαλίσουμε το σωστό σημείο τοποθέτησης με τη βοήθεια της ακτινοσκόπησης.
  6. Τέλος ακολουθεί η πλήρης έκπτυξη του stent και η διάνοιξη του αυλού
Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου