Επιστημονική Κατάρτιση

Βασιλική Σταθοπούλου

Βασιλική Σταθοπούλου

DVM, GPCertSAM, GPCertEndo

Η κτηνίατρος-γαστρεντερολόγος μικρών ζώων Βασιλική Σταθοπούλου αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2000.

Το 2001 συνεργάστηκε με την Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην έδρα της Μικροβιολογίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Νίκο Λεγάκη, όπου και επιχειρήθηκε η διερεύνηση της παρβοίωσης στην Ελλάδα, μια μελέτη σε ασθενείς με αιμοπάθειες, σε γυναίκες με καθ’ έξη αποβολές και σε σκύλους με οξεία αιμορραγική γαστρεντερίτιδα. Η διερεύνηση έγινε με τη βοήθεια μοριακών τεχνικών (PCR).

Την ίδια χρονιά, δημιουργήθηκε το Κτηνιατρικό κέντρο Βορείων Προαστίων Vetmedica στα Μελίσσια, μια πρότυπη κτηνιατρική κλινική, εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής, σε ένα ιδιαίτερα όμορφο και οικείο περιβάλλον, ειδικά διαμορφωμένο για τα ζώα συντροφιάς.

Η διαρκής εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνέβαλλε στην αποκόμιση πολύτιμης γνώσης στον τομέα της γαστρεντερολογίας και των ενδοσκοπικών τεχνικών.

Το 2007 μετείχε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS) –University of Luxembourg με θέμα “VETERINARY ENDOSCOPY’’ που διεξήχθη στην Κτηνιατρική σχολή Justus-Liebig University Giessen στην Γερμανία, με επιβλέποντα καθηγητή τον Dr. Reto Neiger, PhD, DACVIM, DECVIM-CA . Την ίδια χρονιά παρακολούθησε στο Swindon στην Αγγλία μέσω του European School of Veterinary Postgraduate Studies και του Improve International, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Flexible Endoscopy in Small Animal Practice” με επιβλέποντα τον καθηγητή Ed Hall, MA VetMB, Phd, DipECVIM-CA, MRCVS.

To 2008 επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωτερική παθολογία της γάτας και ως μέλος της International Society of Feline Medicine (www.isfm.net), αναλαμβάνει υπό την παράκληση του Προέδρου Dr Marian Horzinek, την μετάφραση στα Ελληνικά των Οδηγιών (fact sheet) για τα λοιμώδη νοσήματα της γάτας που εξέδωσε το European Advisory Board on Cat Diseases-ABCD. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρακτικό πρόγραμμα “Guide to Small Animal Endoscopy” με επιβλέποντα καθηγητή τον Tim McCarthy, PhD, συγγραφέα του βιβλίου Veterinary Endoscopy for the Small Animal Practitioner.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, μετά από 2 έτη παρακολούθησης (2007-2009) και εξετάσεων πρακτικών και θεωρητικών,παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο General Practitioner Certificate in Small Animal Medicine, από το European School of Veterinary Postgraduate Studies. Το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται από το Harper Adams University και τo University of the West England- Bristol και αντιστοιχεί σε 60 credits του πτυχίου Master στο επίπεδο 7.

Tον Σεπτέμβριο του 2010, μετέχει στο μεταπτυχιακό εντατικό πρόγραμμα του ESAVS, Advanced Veterinary Endoscopy/ Flexible Endoscopy, στο Πανεπιστήμιο Justus-Liebig του Giessen.

Τον Νοέμβριο του 2010, μετά από ένα έτος παρακολούθησης και εξετάσεων, αποκτά τον μεταπτυχιακό τίτλο General Practitioner Certificate in Small Animal Endoscopy and Endosurgery.

Διατρέχοντας την ίδια χρονιά εργάζεται σε εξειδικευμένες ενδοσκοπικές κλινικές με επιβλέποντα τον Philip Lhermette (www.elandsvet.co.uk), συγγραφέα του βιβλίου BSAVA Manual of Endoscopy and Endosurgery in the Dog and Cat.

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς και προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 1ο και 4ο Forum Kτηνιατρικής Μικρών Ζώων, με θεματολογία που αφορά στην γαστρεντερολογία του σκύλου και της γάτας ή στην εφαρμογή διαγνωστικών και παρεμβατικών ενδοσκοπικών τεχνικών . Στο 2ο Forum Κτηνιατρικής Μικρών Ζώων αποτέλεσε προσκεκλημένη εκπαιδεύτρια σε wet lab ενδοσκοπικών τεχνικών του ανώτερου αναπνευστικού (ορθόδρομη/ανάδρομη ρινοσκόπηση, τραχειοσκόπηση) που διεξήχθη στις Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το 2012 εκπροσώπησε την Ελληνική Εταιρία Κτηνιατρικής Ζώων συντροφιάς μαζί με τον Κο Αλμπάλα, στη FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Associations), στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την BSAVA στο Birmingham, UK. Στο ίδιο συνέδριο παρακολούθησε 2 Master classes Γαστρεντερολογίας από τους Reto Neiger, PhD, DACVIM, DECVIM-CA και τον Thomas Spillmann, DipMedVet DrMedVet Dip ECVIM-CA.

Τον Μάιο του 2012 συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γαστρεντερολογίας Ζώων Συντροφιάς που διεξήχθη στη Ρώμη από τη UNISVET ( Unione Italiana Societa Veterinarie).

Τον Απρίλιο του 2013 εγκαινιάστηκε από την Hill’s Pet Nutrition και την Astron Chemicals μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα μέθοδος επιμόρφωσης των κτηνιάτρων μέσω webinars. Ο κύκλος των διαδικτυακών σεμιναρίων εγκαινιάστηκε με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Κα Σταθοπούλου και με θέμα ‘’Τα οφέλη της διατροφής με χαμηλά λιπαρά σε σκύλους με γαστρεντερικές διαταραχές’’.

Είναι μέλος:

  • Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνδέσμου
  • Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς
  • FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Associations)
  • British Small Animal Veterinary Association
  • International Society of Feline Medicine
  • Unisvet ( Unione Italiana Societa Veterinarie).
  • ΑΑΗΑ ( American Animal Hospital Association)
  • Greece-China Association

Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του vetmenow.gr.